Overleg:Internering (strafrecht)
Onderwerp toevoegenUiterlijk
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Geus in het onderwerp Belgisch
Het bekendste niet-Belgische voorbeeld van internering is de internering van buitenlandse burgers tijdens een oorlog, bijvoorbeeld van Japanners in de USA tijdens WO II
Belgisch
[brontekst bewerken]Deze pagina beschrijft het begrip vanuit Belgisch oogpunt. Nogal logisch, want het gaat om een maatregel in het Belgische strafrecht. Ik heb veel bijgedragen aan Terbeschikkingstelling (strafrecht), dat is een zeer Nederlandse pagina. Ik ben juist erg blij dat er een pagina is, dat de Belgische equivalent beschrijft. Er wordt netjes over en weer gelinkt. Het huidige sjabloon {BeschrijftBelgisch} klinkt negatief en daarom haal ik het weg. Groet, Geus 15 dec 2006 10:44 (CET)
- Naar aanleiding van bovenstaande discussie heb ik op www.wetten.nl gekeken of de term 'Internering' ook in Nederlandse wetten voorkomt. Dat blijkt inderdaad het geval te zijn, maar dan gaat het om extreem uitzonderlijke situaties. In feite is het hetzelfde begrip als het vastzetten van Japanners in de USA tijdens WO II. Het gaat met name om artikel 18 van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag waarin het volgende is bepaald:
- Indien de omstandigheden die tot de afkondiging van de algemene noodtoestand hebben geleid, een bedreiging voor het volksbestaan inhouden, zijn Onze Minister van Binnenlandse Zaken en, indien onverwijld ingrijpen noodzakelijk is, de commissaris van de Koning bevoegd iedere persoon ten aanzien van wie gegrond vermoeden bestaat dat hij de openbare orde en veiligheid in gevaar zal brengen, te interneren.
- Dat kan pas nadat de regering de Algemene noodtoestand heeft uitgeroepen, bijvoorbeeld, als het land in oorlog is.
- In Nederland konden na de Tweede Wereldoorlog 'collaborateurs' tot internering veroordeeld worden. Ik las daarover:
- "Daarnaast stelt het Tribunaalbesluit ten hoogste tien jaar internering op de volgende gedragingen: hulp verleend hebben aan de vijand, lid geweest zijn van een nationaal-socialistische organisatie, daarvoor propaganda gemaakt hebben of blijk hebben gegeven van een fascistische of nationaal-socialistische gezindheid." [1]
- Ik denk dat de meeste landen regels hebben om in nood- of oorlogssituaties (Staat van beleg) mensen die men niet vertrouwd te interneren. Daarnaast kunnen mensen natuurlijk ook zonder wettelijke grondslag geïnterneerd worden. Johan Lont 15 dec 2006 11:34 (CET)
- In dat geval kan de dp verder worden gedifferentieerd. Indien nodig kan de boel worden vernoemd. Geus 15 dec 2006 12:01 (CET)